Search This Blog

Monday, October 3, 2011

19. བོད་ཀྱི་གསོ་བ་རིག་པ་ལས་སྔོ་ཚལ་ཁ་ཤས་ཀྱི་ཕན་ཡོན།




མཚོ་སྔོན་པོ་དྲ་བ་ www.amdotibet.cn ལས་ཟུར་འདོན་ཞུས།

དཔེ་རིས་དང་འཚོ་བཅུད་ལྡང་ཚད་གསར་སྣོན་བྱས།

༄༅།། བོད་ཀྱི་གསོ་བ་རིག་པ་ལས་སྔོ་ཚལ་ཁ་ཤས་ཀྱི་ཕན་ཡོན།
རྩོམ་པ་པོ། སྨན་པ་བསྟན་འཛིན་རྣམ་གྲོལ། རྩོམ་སྒྲིག་པ།Lhamo དུས་ཚོད།2011-3-3 8:31:00

དེང་སྐབས་འཛམ་བུ་གླིང་ནང་ནད་གཞི་ཚབས་ཆེ་བའམ་གཅོང་ནད་ཀྱི་ནད་གཞི་དང་ནད་གཞི་གསར་པ་མང་པོ་ཞིག་ཟས་སྤྱོད་ལོག་པའམ་ཚུལ་བཞིན་མི་བསྟེན་པའི་རྐྱེན་གྱིས་ཡོང་གི་ཡོད་པ་དངོས་འབྲེལ་གྱི་གནས་ཚུལ་ཆགས་ཡོད། ང་རང་ཚོའི་སྤྱི་ཚོགས་ནང་ལ་ཡང་དམིགས་སུ་དགུང་ལོ་བགྲེས་པ་དང༌། དགོན་སྡེ་ཁག་ལ་ཤ་མར་ཞག་རྩི་ཆེ་བའི་ཟས་བསྟེན་དྲགས་པའི་གཅོང་ནད་ཀྱི་ནད་གཞི་ཇེ་མང་དུ་འགྲོ་བཞིན་ཡོད་པ་ཚང་མས་མཁྱེན་གསལ་རེད། སྤྱིར་བོད་པ་མང་ཆེ་བའི་ཐབ་ཚང་ནང་ལ་ཤ་མེད་ན་ཟས་ཟ་རྒྱུ་མེད་པའམ་བཟོ་རྒྱུ་མེད་པའི་བསམ་བློ་ཤུགས་ཀྱིས་སླེབས་ཀྱི་ཡོད། མང་པོ་ཞིག་གིས་ཟས་ནང་ལ་ཤ་མེད་ན་ཟུངས་ཉམས་པའམ་ཡང་ན་རླུང་འཕེལ་བའི་རྐྱེན་བརྗོད་པའི་ཕྱོགས་གཅིག་ནས་བལྟས་ན་རྒྱུ་མཚན་ཡོད་ཀྱང༌། སྤྱིར་མི་གང་ཟག་སོ་སོའི་རང་བཞིན་ལ་བརྟེན་ནས་ཤ་དང་མར་ལ་སོགས་པ་དགོས་མེད་རྟོགས་དགོས། དཔེར་ན། མི་གང་ཟག་ཞིག་གི་ཕོ་བའི་འཇུ་སྟོབས་ཧ་ཅང་ཞན་པའམ་ཡང་ན་ལུས་ལ་དྲོད་ཧ་ཅང་ཆེ་བའི་རང་བཞིན་ཡོད་ན་ཤ་མར་ལ་སོགས་པ་མང་པོ་བསྟེན་དྲགས་པའི་རྙིང་ནད་དང༌། མཆིན་ནད། ཁྲག་ཤེད་ལ་སོགས་པའི་ནད་གཞི་ཡོང་ཉེན་ཆེ་བ་མངོན། ཡང་རླུང་གི་རང་བཞིན་ཡིན་པ་ཞིག་ལ་སྤྱིར་ཤ་མར་ལ་སོགས་པ་འཕྲོད་བཞིན་ཕན་བསྐྱེད་ཡོད་ཀྱང༌། ཟས་ནང་ནུས་པ་འཇམ་པ་དཀར་ཟས་རིགས་དང༌། སྒོག་ཙོང་ལ་སོགས་པ་བསྟེན་ན་མ་འགྲིག་པ་མེད། བོད་ཀྱི་གསོ་བ་རིག་པའི་སྨན་གཞུང་གི་ཟས་ཀྱི་ལེའུ་ནང་སྔོ་ཚལ་གྱི་ཕན་ཡོན་འབྱུང་བ་ལྔའི་རང་བཞིན་དང་ནུས་པ་ལ་གཞིགས་ནས་འགྲེལ་བཤད་ཁ་གསལ་ཡོད་པའི་ད་ལན་འདི་ག་རྒྱུན་དུ་ཡོངས་གྲགས་ལོངས་སུ་སྤྱོད་པའི་སྔོ་ཚལ་ཤས་ཀྱི་རོ། ངོ་བོ། ཕན་ནུས་དང་དོ་སྣང་བྱེད་དགོས་པ་རྣམས་གསལ་བཤད་ཞུས་ཡོད།

༡། ཞོག་ཁོག
རྩི་ཤིང་རིག་པའམ་ལེ་ཊིན་མིང་། Solanum tuberosum  L.  དབྱིན་སྐད། Potato 
རོ་མངར་ལ་ངོ་བོ་བསིལ་ཞིང་བད་སྨུག་དང་ཕོ་བའི་ཟུག་གཟེར་འཇོམས། སྐྱུག་མེར་འགོག བཤང་འགག་སེལ། བཞན་ཡང་རྗེན་པ་ལེབ་གཏུབ་བྱས་པ་ལུས་པགས་དང་རུས་ཚིགས་ལ་སྦྱར་བས་པགས་ཁྲ་དང་སྐྲངས་གཟེར་འཇོམས་པ་ལ་ཡང་ཕན། ཡང་དོ་སྣང་གནང་དགོས་པ་ལ་ཕོ་དྲོད་ཞན་ཞིང་གྲང་བའི་རིགས་ཏེ། ལུས་ཤ་ཚོ་ཆེ་བ་དང༌། དབུགས་བསགས་ནད། གསང་གནས་ནད། ཟ་ཁུ་གཅིན་སྙིའི་ནད། རོ་ཙ་ཉམས་པ་བཅས་ལ་གནོད་ཅིང༌། ཞོག་ཁོག་ལྗང་ཁུའམ་སྤུ་རྡོག་ཡོད་པ་རྣམས་ལ་དུག་རྫས་ཀྱི་ཆ་ཡོད་པས་རྒྱུན་དུ་འཛེམས་དགོས།

ཞོག་ཁོག Solanum tuberosum  L.


འཚོ་བཅུད་ལྡང་ཚད། per 100 g (3.5 oz)
Percentages are relative to US recommendations for adults
321 kJ (77 kcal)
19 g
Starch
15 g
2.2 g
0.1 g
2 g
75 g
0.08 mg (7%)
0.03 mg (3%)
1.1 mg (7%)
0.25 mg (19%)
20 mg (24%)
12 mg (1%)
1.8 mg (14%)
23 mg (6%)
57 mg (8%)
421 mg (9%)
6 mg (0%)


༢། ལ་ཕུག
རྩི་ཤིང་རིག་པའམ་ལེ་ཊིན་མིང་། Raphanus sativus var. longipinnatus L.H.Bailey དབྱིན་སྐད། Daikon radish, white radish
རོ་མངར་ལ་ཚ་ཞིང་ངོ་བོ་དྲོད། ལ་ཕུག་གིས་མེ་དྲོད་སྐྱེད་ཅིང་ཟས་འཇུ། ལུད་པ་འདོན། ལྐོག་ནད་དང་སྐད་འགགས་སེལ། རྨ་རིགས་འཇོམས། རླུང་ནད་སེལ། ཆམ་ནད་དང་སྐྲན་ནད་སྔོན་འགོག་བྱེད། དབུགས་བསགས་ནད་དང༌། འབམ་ནད་དང་འཁྲུ་བ་གཅོད་པར་ཡང་ཕན། ཡང་དོ་སྣང་གནང་དགོས་པ་ལ་ཁྲག་མཁྲིས་ཚ་བའི་ནད་རིགས་ལ་གནོད། རྗེན་པས་ཁ་བསྲེག་ཅིང་ཕོ་ཁ་ན་བར་བྱེད།

ལ་ཕུག Raphanus sativus var. longipinnatus L.H.Bailey

འཚོ་བཅུད་ལྡང་ཚད། (100 g / 3,5 oz)
Source: Nutrition Facts, ©Danish Food Composition Databank, version 7.0, 2008
Energy
Amount
Kcal
19
KJ
81
Protein
1 g
Fat
0,1 g
Carbohydrate
3,9 g
Alcohol
0 g
Fatty Acids
Amount
Saturated
0,021 g
Monounsaturated
0,01 g
Polyunsaturated
0,049 g
n-3 (omega-3)
0,036 g
n-6 (omega-6)
0,012 g
Trans fatty acids
- g
Vitamins
Amount
Vitamin A
1,67 RE
Vitamin D
0 µg
Vitamin E
0 α-TE
Vitamin K
- µg
Vitamin B1
0,05 mg
Vitamin B2
0,04 mg
Niacin
0,483 NE
Vitamin B6
0,11 mg
Pantothenic Acid
0,18 mg
Biotin
- µg
Folates
24 µg
Vitamin B12
0 µg
Vitamin C
20 mg
Minerals
Amount
Sodium (Na)
9 mg
Potassium (K)
350 mg
Calcium (Ca)
50 mg
Magnesium (Mg)
9 mg
Phosphorus (P)
29 mg
Iron (Fe)
0,6 mg
Copper (Cu)
0,04 mg
Zinc (Zn)
0,32 mg
Iodine (I)
1,1 µg
Manganese (Mn)
0,08 mg
Chromium (Cr)
1 µg
Selenium (Se)
0,1 µg
Nickel (Ni)
4 µg

༣། མེ་ཏོག་པད་ཚལ།
རྩི་ཤིང་རིག་པའམ་ལེ་ཊིན་མིང་། Brassica oleracea L.  དབྱིན་སྐད། Cauliflower  
རོ་མངར་ལ་ངོ་བོ་ཅུང་བསིལ་ཞིང་ཁྲག་དང་ཟུངས་སྟོབས་སྐྱེད། གཉན་ཁ་འཇོམས། རླུང་ནད་སེལ། གཞན་ཡང་ལུས་པོའི་ལྗིད་ཚད་སྲུང་འཛིན་དང་འབྲས་ནད་སྔོན་འགོག་བྱེད་པར་ཡང་ཕན། དོ་སྣང་གནང་དགོས་པ་ཞིག་ལ་བད་ཀན་གྲང་བ་དང་དྲེག་གྲུམ་རིགས་ལ་གནོད།

མེ་ཏོག་པད་ཚལ། Brassica oleracea L.

འཚོ་བཅུད་ལྡང་ཚད། per 100 g.
Source: USDA National Nutrient data base
Principle
Nutrient Value
Percentage of RDA
Energy
25 Kcal
1%
Carbohydrates
4.97 g
4%
Protein
1.92 g
4%
Total Fat
0.28 g
1%
Cholesterol
0 mg
0%
Dietary Fiber
2.0 g
5%
Vitamins


Folates
57 mcg
14%
Niacin
0.507 mg
3%
Pantothenic acid
0.667 mg
13%
Pyridoxine
0.184 mg
14%
Riboflavin
0.060 mg
4.5%
Thiamin
0.050 mg
4%
Vitamin A
0 IU
0%
Vitamin C
48.2 mg
80%
Vitamin E
0.08 mg
0.5%
Vitamin K
15.5 mcg
13%
Electrolytes


Sodium
30 mg
2%
Potassium
299 mg
6%
Minerals


Calcium
22 mg
2%
Copper
0.039 mg
4.5%
Iron
0.42 mg
5%
Magnesium
15 mg
3.5%
Manganese
0.155 mg
7%
Zinc
0.27 mg
2.5%
Phyto-nutrients


Carotene-ß
0 mcg
--
Lutein-zeaxanthin
1 mcg
--

༤། ལོ་འཁོར་པད་ཚལ།
རྩི་ཤིང་རིག་པའམ་ལེ་ཊིན་མིང་། capitata var. alba L. དབྱིན་སྐད། Cabbage
རོ་མངར་ལ་ངོ་བོ་བསིལ་ཞིང་ཕོ་བའི་སྦོ་འཁྲོག་དང་ཟུག་གཟེར་འཇོམས། གཉིད་འགུག ཕོ་བའི་སྨུག་པོ་སེལ། གཞན་ཡང་སྙིང་རླུང་དང་འབྲས་ནད་སྔོན་འགོག་བྱེད་པར་ཕན་ཞིང༌། ལོ་མ་སྣུམ་ལ་ཆེ་བ་རྣམས་ཀྱིས་ལུས་ཕྱི་ལ་འབྱར་བྱས་པས་རྨ་འབྲུམ་དང༌། ཆུ་སེར་སྲིན་ཐོར། ཟ་རྐོང་བཅས་ལ་ཕན་པར་བཤད། དོ་སྣང་གནང་དགོས་པ་ལ་ཕོ་བའི་འཇུ་སྟོབས་ཞན་པ་དང་གྲང་བའི་རིགས་ལ་གནོད།

ལོ་འཁོར་པད་ཚལ། Capitata var. alba L

འཚོ་བཅུད་ལྡང་ཚད་། 100 g (3.5 oz)
Percentages are relative to US recommendations for adults.
103 kJ (25 kcal)
5.8 g
Sugars
3.2 g
2.5 g
0.1 g
1.28 g
0.061 mg (5%)
0.040 mg (3%)
0.234 mg (2%)
0.212 mg (4%)
0.124 mg (10%)
Folate (vit. B9)
53 μg (13%)
36.6 mg (44%)
76 μg (72%)
40 mg (4%)
0.47 mg (4%)
12 mg (3%)
26 mg (4%)
170 mg (4%)
0.18 mg (2%)

༥། སོ་ལོ་སྔོན་པོ།
རྩི་ཤིང་རིག་པའམ་ལེ་ཊིན་མིང་། Capsicum annuum L. དབྱིན་སྐད། Capsicum
རོ་ཅུང་ཟད་མངར་ལ་ངོ་ཌོ་བསིལ་བཞིན་གཞང་འབྲུམ་སེལ། སྲིན་གསོད། ཆུ་སེར་འོར་ནད་དང་མཛེ་ནད་འཇོམས། འབྲས་དང་སྐྲན་འགོག་པ་བཅས་ལ་ཕན། ཡང་དོ་སྣང་གནང་དགོས་པ་ལ་ཚལ་འདི་འཇུ་དཀའ་ཞིང་གྲང་བ་མཁལ་རྐེད་ན་བའི་རིགས་ལ་གནོད།

སོ་ལོ་སྔོན་པོ། Capsicum annuum L.

འཚོ་བཅུད་ལྡང་ཚད་། Serving size: 1 cup, 85g

Quantity per serving
Quantity per 100g
 Energy
78.2 kJ
92.0 kJ
 Protein
1.4 g
1.6 g
 Fat
0.1 g
0.1 g 
-saturated
0.0 g
0.0 g
 Carbohydrate
2.1 g 
2.5 g 
 -sugars
2.1 g
2.5 g
 Fibre
2.0 g
2.4 g
 Sodium
1.7 mg
2.0 mg
 Vitamin C
83.3 mg (185% RDI)
98.0 mg (218% RDI)

༦། པ་ལག
རྩི་ཤིང་རིག་པའམ་ལེ་ཊིན་མིང་། Spinacia oleracea  L. དབྱིན་སྐད། Spinach
རོ་མངར་ལ་ངོ་བོ་བསིལ་བཞིན་མཆིན་སྟོབས་སྐྱེད་ཅིང་ཟུངས་ཁྲག་གསོ། ཁ་སྐོམ་པ་སེལ། ཟས་འཇུ་བའི་གྲོགས་བྱེད། བཤང་འགག་སེལ། མཚན་ལོང་དང་གཞང་འབྲུམ་སེལ། ཁ་ལྕེ་དང་པགས་པའི་རྨ་ཚད་འཇོམས། གཞན་ཡང་བུ་གུ་འཚར་སྐྱེད་བྱེད་པ་ཕན། ཡང་དོ་སྣང་གནང་དགོས་པ་ལ་ཁྲག་ཤེད་དང་བཤལ་ནད་རིགས་ལ་གནོད།

པ་ལག Spinacia oleracea  L.

འཚོ་བཅུད་ལྡང་ཚད་། 100 g (3.5 oz)
Percentages are relative to US recommendations for adults.
97 kJ (23 kcal)
3.6 g
Sugars
0.4 g
2.2 g
0.4 g
2.2 g
Vitamin A equiv.
469 μg (59%)
9400 IU
5626 μg (52%)
lutein and zeaxanthin
12198 μg
Folate (vit. B9)
194 μg (49%)
28 mg (34%)
2 mg (13%)
483 μg (460%)
99 mg (10%)
2.7 mg (21%)

༧། ཙོང༌།
རྩི་ཤིང་རིག་པའམ་ལེ་ཊིན་མིང་། Allium cepa  L. དབྱིན་སྐད། Common onion
རོ་ཚ་ལ་ངོ་བོ་དྲོད། ཕོ་བའི་མེ་དྲོད་སྐྱེད་ཅིང་ཟས་འཇུ། དང་ག་འབྱེད། གཉིད་འགུག རླུང་དང་བད་ཀན་སེལ། སྲིན་ཐོར་འཇོམས། རྐང་འབམ་སེལ། རོ་ཙ་སྐྱེད། གཞན་ཁྲག་ཤོར་གཅོད་ཅིང་ཕོ་ལོང་གི་འབྲས་ནད་སྔོན་འགོག་བྱེད་པ་ལ་ཡང་ཕན། དོ་སྣང་གནང་དགོས་པ་ལ་མཁྲིས་ཚད་དང༌། ལུས་པོར་དྲིས་མནམ་པ། རྔུལ་ནག་མང་བའི་རིགས་ལ་གནོད།

ཙོང༌། Allium cepa  L.

འཚོ་བཅུད་ལྡང་ཚད་། 100 g (3.5 oz)
Percentages are relative to US recommendations for adults.
166 kJ (40 kcal)
9.34 g
Sugars
4.24 g
1.7 g
0.1 g
0.042 g
0.013 g
0.017 g
1.1 g
89.11 g
Vitamin A equiv.
0 μg (0%)
0.046 mg (4%)
0.027 mg (2%)
0.116 mg (1%)
0.12 mg (9%)
Folate (vit. B9)
19 μg (5%)
0 μg (0%)
7.4 mg (9%)
0.02 mg (0%)
0.4 μg (0%)
23 mg (2%)
0.21 mg (2%)
0.129 mg (0%)
29 mg (4%)
146 mg (3%)
4 mg (0%)
0.17 mg (2%)

༨། ཁ་ཏིག་ཚལ།
རྩི་ཤིང་རིག་པའམ་ལེ་ཊིན་མིང་། Momordica charantia Descourt. དབྱིན་སྐད། Bitter melon/gourd
རོ་ཁ་ལ་ངོ་བོ་བསིལ་བཞིན་ཚ་བ་དང༌། དུག་རིགས། སྐོམ་ཚད། རླུང་ཚད་དང་མཁྲིས་པའི་ནད་བཅས་ལ་ཕན་ཞིང༌། གཅིན་སྙི་ཟ་ཁུའི་ནད་ལ་ཕན་པོ་ཡོད། ཡང་དོ་སྣང་གནང་དགོས་པ་ལ་ཕོ་བའི་མེ་དྲོད་ཞན་པོ་དང་ཕོ་བ་ན་བའི་རིགས་ལ་གནོད།

ཁ་ཏིག་ཚལ། Momordica charantia Descourt.

འཚོ་བཅུད་ལྡང་ཚད་། 100 g (3.5 oz)
Percentages are relative to US recommendations for adults.
79 kJ (19 kcal)
4.32 g
Sugars
1.95 g
2.0 g
0.18 g
0.014 g
0.033 g
0.078 g
0.84 g
93.95 g
Vitamin A equiv.
6 μg (1%)
0.051 mg (4%)
0.053 mg (4%)
0.280 mg (2%)
0.041 mg (3%)
Folate (vit. B9)
51 μg (13%)
0 μg (0%)
33.0 mg (40%)
0.14 mg (1%)
4.8 μg (5%)
9 mg (1%)
0.38 mg (3%)
16 mg (5%)
36 mg (5%)
319 mg (7%)
6 mg (0%)
0.77 mg (8%)

༩། གོང་ལ་ཕུག
རྩི་ཤིང་རིག་པའམ་ལེ་ཊིན་མིང་། Daucus carota  L. དབྱིན་སྐད། Carrot 
རོ་མངར་ལ་ངོ་བོ་སྙོམས་བཞིན་ཟུངས་ཁྲག་གསོ་བ། མཆིན་སྟོབས་སྐྱེད། ཚ་བ་སེལ། དུག་འཇོམས། མིག་གསལ་བར་བྱེད། མཚན་ལོང་སེལ། པགས་པ་རྩུབ་པོ་འཇམ་པར་བྱེད། གཞན་ཡང་བཤང་འགག་སེལ་ཞིང༌། འབྲས་ནད་སྔོན་འགོག་བྱེད་པ་བཅས་ལ་ཕན། དོ་སྣང་གནང་དགོས་པ་ལ་ཕོ་བའི་མེ་དྲོད་ཞན་པའི་རིགས་ལ་གནོད།

 གོང་ལ་ཕུག Daucus carota  L.

འཚོ་བཅུད་ལྡང་ཚད་། 100 g (3.5 oz)
Percentages are relative to US recommendations for adults.
173 kJ (41 kcal)
9 g
Sugars
5 g
3 g
0.2 g
1 g
Vitamin A equiv.
835 μg (104%)
8285 μg (77%)
lutein and zeaxanthin
256 μg
0.04 mg (3%)
0.05 mg (4%)
1.2 mg (8%)
0.1 mg (8%)
Folate (vit. B9)
19 μg (5%)
7 mg (8%)
33 mg (3%)
0.66 mg (5%)
18 mg (5%)
35 mg (5%)
240 mg (5%)
2.4 mg (0%)

༡༠། སྒ་སྨུག
རྩི་ཤིང་རིག་པའམ་ལེ་ཊིན་མིང་། Zingiber officinale Roscoe དབྱིན་སྐད། Ginger
རོ་ཚ་ལ་ངོ་བོ་དྲོད་བཞིན་ཕོ་བའི་སྦོ་འཁྲོག་དང་གཟེར་ཟུག་འཇོམས། བད་ཀན་སྦེ་སྣབས་དང་ལུད་པ་སེལ། ཁ་ཟས་འཇུ་བ་དང་མེ་དྲོད་སྐྱེད། འཁྲུ་སྐྱུགས་གཅོད། ཁྲག་གར་པོ་སླ་བར་གཏོང༌། ཟླ་མཚན་འགག་པ་འདྲེན། གློ་ལུ་བ་སེལ། རོ་ཙ་གསོ། རྔུལ་ནག་ཐོན་པ་བཅས་ལ་ཕན། ཡང་དོ་སྣང་གནང་དོགས་པ་ལ་སྒ་སྨུག་གིས་ལུས་དྲོད་ཚ་བ་སློང༌།ཁ་སྐམ་པ་དང༌། བཤང་བ་འགག་པར་བྱེད།

སྒ་སྨུག Zingiber officinale Roscoe

འཚོ་བཅུད་ལྡང་ཚད་། 100 g
Source: USDA National Nutrient data base
Principle
Nutrient Value
Percentage of RDA
Energy
80 Kcal
4%
Carbohydrates
17.77 g
13.5%
Protein
1.82 g
3%
Total Fat
0.75 g
3%
Cholesterol
0 mg
0%
Dietary Fiber
2.0 g
5%
Vitamins


Folates
11 mcg
3%
Niacin
0.750 mg
4.5%
Pantothenic acid
0.203 mg
4%
Pyridoxine
0.160 mg
12%
Vitamin A
0 IU
0%
Vitamin C
5 mg
8%
Vitamin E
0.26 mg
1.5%
Vitamin K
0.1 mcg
0%
Electrolytes


Sodium
13 mg
1%
Potassium
415 mg
9%
Minerals


Calcium
16 mg
1.6%
Copper


Iron
0.60 mg
7.5%
Magnesium
43 mg
11%
Manganese
0.229 mg
10%
Phosphorus
34 mg
5%
Zinc
0.34 mg
3%

No comments:

Post a Comment